Portfolio

Keramiekwerk van Ton en Fré van Ingen Schenau.

De kunstenaars wonen en werken in Zierikzee.

Fré is geboren in 1941 als dochter van een binnenvaartschipper.

Al op jonge leeftijd moest ze aan de wal om naar school te gaan en te studeren. Haar MULO-diploma haalde ze in Sneek, waarna ze naar Zwijndrecht verhuisde en als apothekersassistente in Dordrecht ging werken.

Na haar trouwen toen de kinderen groter werden is ze handenarbeid gaan studeren en les gaan geven bij het lager onderwijs. Ze behaalde Akte K en U en de akte handvaardigheid L.O.

Keramiek had al vroeg haar liefde en hierin specialiseerde ze zich dan ook.

Haar eerste lessen kreeg ze van To Kuijper in Zwijndrecht. Daarna werkte ze bij Herman Gast te Rotterdam.

Fré is gefascineerd door menselijke houdingen. Ze maakt handgevormde mensfiguren die ze bewerkt met oxides en glazuur en daarna afbakt op een temperatuur van 1060 graden Celsius.

Ton is geboren in 1938 te Zwijndrecht als zoon van een scheepsbouwer. Omdat hij niet wilde studeren maar met z’n handen werken ging hij na de ambachtschool op een scheepswerf als scheepstimmerman werken. Toch is hij zoals toen de gewoonte was avondstudie gaan volgen en heeft na diverse cursussen zoals V.M.T.O, U.T.S, enz. de akte N1 voor technisch onderwijs behaalt.

Van lesgeven is nooit gekomen omdat hij bijna 40 jaar in het bedrijfsleven als bedrijfsleider heeft gewerkt.

Nadat Ton met de vut ging, trad hij in de voetsporen van Fré. De grondbeginselen leerde hij bij KlaasHenk Blonk te Dordrecht en later van Heike Rabe te Rotterdam.

Hij maakt op een draaischijf ronde vormen die na het drogen worden uitgesneden tot impressionistische objecten. Als liefhebber van water en zeilen specialiseerde hij zich in het maken van zeilboten.

Zijn werk verandert echter met de jaren.

Ton en Fré werken sinds 1998 in een eigen atelier in Zwijndrecht en sinds april 2004 in Zierikzee aan het Havenpark 12.

Sinds vorig jaar hebben de kunstenaars hun grote stadstuin achter het atelier opengesteld voor het publiek.

In de tuin zijn een aantal grotere werken te bezichtigen.

Fré is in Middelburg beeldhouwen gaan studeren en heeft intussen een flink aantal werken in atelier en tuin te bezichtigen.